Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μουσικοθεραπείας (EMTC), ετοιμάζει για 4η συνεχή χρονιά μία μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή για την Μουσικοθεραπεία στις 15 Νοεμβρίου 2017 οργανώνοντας παρουσιάσεις, δράσεις, και εργαστήρια, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό. Το φετινό μας θέμα είναι «Άκου τη φωνή σου!» 

 

Στη μουσικοθεραπεία ακούμε τις διαφορετικές φωνές των θεραπευόμενων μας. Τους προσκαλούμε και τους δίνουμε χώρο για έκφραση, για διερεύνηση των βιωμάτων τους μέσω της χρήσης της φωνής και των μουσικών οργάνων.

 

Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής, ο Ελληνικός Σύλλογος Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ), σας καλεί στις δημιουργικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο σε όλη την Ελλάδα για να γίνει γνωστή σε όλους η δύναμη της σύνδεσης μέσω της μουσικής, για γνωρίσετε από κοντά την μεταμορφωτική δύναμη της Μουσικοθεραπείας.

  Δελτίο Τύπου

Αθήνα

Τί: «Η θεραπευτική διάσταση της Μουσικής» ομιλία και βιωματικό εργαστήριο με την Ουρανία Λιαρμακοπούλου

Πότε: 7 Νοεμβρίου 2017, ημέρα Τρίτη και ώρα 12:00-14:00 μ.μ.

Πού: αμφιθέατρο του Μουσικού Γυμνασίου-ΛυκείουΠειραιά

Πληροφορίες: Ομιλία και βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της μουσικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με εισηγήτρια την μουσικοθεραπεύτρια και εκπαιδευτικό μουσικής (ΠΕ16) Λιαρμακοπούλου Ουρανία (ΜΑ, ΝΜΤ). Στην ομιλία θα παρουσιαστεί η μουσικοθεραπεία ως ένα από τα επαγγέλματα υγείας, δίνοντας έμφαση στη θεραπευτική διάσταση της μουσικής. Στο βιωματικό εργαστήριο που θα ακολουθήσει (συμμετέχει η μουσικοθεραπεύτρια Ελένη Τσόλκα) θα παρουσιαστούν δύο τρόποι μουσικής εμπειρίας (ακρόαση και μουσικός-φωνητικός αυτοσχεδιασμός) ως δύο από τις εκφάνσεις της δεκτικής και ενεργητικής μουσικοθεραπείας. Η ημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της σχολικού συμβούλου Πολυμενοπούλου Αικατερίνης (μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός, σύμβουλος μουσικής ΠΕ16 με έδρα τον Πειραιά και περιοχές ευθύνης τις Δ’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής και περιφερειακής διεύθυνση εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου). Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας καθώς ο μέγιστος δυνατός αριθμός συμμετεχόντων για το βιωματικό εργαστήριο είναι τα 25 άτομα. 

 

Τί: Κεντρική εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών

Πότε: Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, 11:00-18:00

Πού: Αγίων Ασωμάτων 15, Θησείο στο κτίριο του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

Πληροφορίες: Τα μέλη του ΕΣΠΕΜ θα είναι στη διάθεση του κοινού για να δίνουν πληροφορίες σχετικά με την επιστήμη της Μουσικοθεραπείας, την κλινική της πρακτική και τις σχετικές σπουδές. 

Παράλληλα θα διεξαχθούν τρία βιωματικά εργαστήρια για τα οποία απαιτείται δήλωση σημμετοχής (ακολουθήστε το σύνδεσμο του εργαστηρίου που σας ενδιαφέρει):

11:30 -13:00:«Ακούω τη φωνή μου», εργαστήριο για εφήβους με τη Στεφανία Αντωνακοπούλου. https://goo.gl/forms/085YDBNPx8wXP2jr2

13.30 - 15.30: «Η φωνή της σιωπής», εργαστήριο για ενηλίκους με τη Χριστίνα Καλλιώδη. Χρησιμοποιοώντας ήχους από το σώμα, όργανα και τη φωνή θα αναρωτηθούμε για την αξία της σιωπής και τα όσα μπορεί να μας πει. https://goo.gl/forms/NM9HGmZNJX9ScDel2

16:00 - 18.00: «Κάνοντας μουσική την εσωτερική μας φωνή» με τις Ουρανία Λιαρμακοπούλου και Ελένη Τσόλκα.
Μια διαφορετική μουσική ακρόαση που θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό μουσικό αυτοσχεδιασμό: στο εργαστήριο αυτό θα παρουσιαστούν τα κοινά και διαφορετικά στοιχεία της διαδραστικής και δεκτικής (GIM) μουσικοθεραπείας. Οι διάφορες βιωματικές δράσεις θα αναπτυχθούν με βάση τον συνδυασμό και των δύο αυτών μεθόδων. https://goo.gl/forms/MRrgtmYKBFdU5xQB3

Τί: «Άκου τη φωνή μας»: Εκπαιδευτικό εργαστήριο για γονείς μωρών που νοσηλέυονται σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών με τη Χριστίνα Καλλιώδη.

Πότε: Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 10:00-12:00

Πού: Αμφιθέατρο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ισόγειο κτιρίου Γ), ΓΝΜ Ελενα Βενιζέλου, Έλενας Βενιζέλου 2, Αμπελόκηποι.

Πληροφορίες: Τα μουσικά ερεθίσματα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για τα πρόωρα βρέφη, τα οποία δείχνουν σταθερή προτίμηση στις φωνές των γονιών τους. Γνωρίζουμε και ερευνητικά πως η μουσική αλληλεπίδραση μέσω της φωνής

  • επιδρά θετικά στην αναπτυξιακή πορεία του μωρού,
  • συμβάλλει ουσιαστικά στη δημιουργία δεσμού και την επικοινωνία μεταξύ του μωρού και των γονιών
  • μειώνει το στρες και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των γονιών για την φροντίδα του μωρού τους.

Στο εργαστήριο οι γονείς

  • θα ενημερωθούν για τις θετικές επιδράσεις που έχει η φωνή τους στο βρέφος
  • θα μάθουν και θα εξασκήσουν αναπτυξιακά κατάλληλους τρόπους και τεχνικές για να τη χρησιμοποιήσουν ενδυναμώνοντας τη σχέση τους μαζί του.

 

Τί: «Άκου τη φωνή σου!» - Παρουσίαση και βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας με τις Στεφανία Αντωνακοπούλου, Μαριλένα Σάλτα

Πότε: Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00-19:30.

Πού: Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», Δήμος Αιγάλεω

 

 

Τί: H εκπαίδευση στη μουσικοθεραπεία από τη SONORA-Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας

Πότε: Κυριακή 19 Νοεμβρίου και ώρα 12.00-13.30

Πού: Συνειδέναι-Κέντρο Θεραπείας και Εξέλιξης Οικογένειας και Ατόμου

Πληροφορίες: Ανοιχτή συνάντηση για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για προγράμματα και τρόπους εκπαίδευσης στη Μουσικοθεραπεία: προαπαιτούμενα, επιλογές, κατευθύνσεις, προετοιμασία, και αναγνώριση. Οι συμμετοχές είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί λίστα προτεραιότητας.

Για συμμετοχή, δηλώστε το ενδιαφέρον σας με email στο info@sonora.gr (όνομα, ιδιότητα, και τηλέφωνο επικοινωνίας) με την ένδειξη "ανοιχτή εκδήλωση".

 

Τί: «Εκδήλωση για τη Μουσικοθεραπεία και την Κοινωνική Μουσικοθεραπεία» 

Πότε: Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 και ώρα: 19.00

Πού: Δημοτικό Θέατρο Αλίμου «Κάρολος Κουν», Υψηλάντου και Θησείου, Άλιμος 

Πληροφορίες: Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  • Ομιλία της μουσικοθεραπεύτριας Πελίνας Ευαγγέλου με θέμα: «Η συμβολή της Μουσικοθεραπείας και της Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την κοινωνική ένταξη ατόμων με ήπιες ή σοβαρότερες δυσκολίες και αναπηρίες»
  • Προβολή του ντοκιμαντέρ  «Όταν αρχίζει το τραγούδι» -Α’ βραβείο Φεστιβάλ Δράμας 2014, διάρκεια 8’. Σκηνοθεσία: Γιάννης Πόθος, Μουσική: Πελίνα Ευαγγέλου
  • Συναυλία Κοινωνικής Μουσικοθεραπείας του Μουσικού Σχήματος «Ονειρέματα» (Τραγουδούν: Μαρία Πόθου, Μαριαλένα Θεοφανίδη και Καλλιώ Μαρτυρίδου, εκπαιδευόμενες στο Κέντρο Ημέρας του Πανελληνίου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Aτόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Aμυμώνη». Πιάνο-Διδασκαλία τραγουδιών-Δημιουργία μουσικού σχήματος: Πελίνα Ευαγγέλου. Συμμετέχουν: Κωνσταντίνα Βεντούρη-Ρούσσου-φλάουτο, Ρία Αναστασίου-βιολοντσέλο, Παναγιώτης Μέγας-υπεύθυνος ήχου).

Διοργάνωση εκδήλωσης: Θουκυδίδειος Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου

 

 

Φθιώτιδα

Τί: «Άκου τη φωνή σου!» - Παρουσίαση και βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας με τους Στεφανία Αντωνακοπούλου, Μαριλένα Σάλτα και Μίλτο Χαραλαμπίδη

Πότε: Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 18:00 - 19:30

Πού: Κλειστό γυμναστήριο Καμένων Βούρλων, Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου

 

Τί: «Άκου τη φωνή σου!» - Παρουσίαση και βιωματικό εργαστήριο μουσικοθεραπείας με τους Στεφανία Αντωνακοπούλου, Μαριλένα Σάλτα και Μίλτο Χαραλαμπίδη

Πότε: 12 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 12:00 - 13:30

Πού: Δημοτικό Ωδείο Λαμίας

 

 

Κέρκυρα

Τί: «Άκου τη φωνή σου!» - Παρουσίαση και εργαστήριο με την Ιωάννα Ετμεκτσόγλου

Πότε: Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:00 - 18:30

Πού: Αίθουσα 121, Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Παλαιό Φρούριο